PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ

Investiția: I4 - SCHEMA DE GRANTURI SUB FORMĂ DE BONURI VALORICE PENTRU

ACCELERAREA UTILIZĂRII ENERGIEI DIN SURSE REGENERABILE DE CĂTRE GOSPODĂRII

PNRR/2024/Componenta16. RePowerEU /Investiția I4

 

Obiectivul general al investiției: Obiectivul general este de a reduce consumul de energie prin creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale unifamiliale, accelerând implementarea producției de energie din surse regenerabile.

 

Obiectivul specific al investiției: Crearea unui voucher care să stimuleze montarea unui sistem fotovoltaic cu capacitate netă de minim 3 kW/locuință în cadrul proprietăților aparținând persoanelor fizice și a unor sisteme de stocare a energiei electrice.

 

Etapa I- Componenta A (doar pentru consumatorii vulnerabili de energie care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme):

- instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice (cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW) și

- instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice (cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW).

 

Etapa I - Componenta B (pentru persoanele fizice, inclusiv consumatorii vulnerabili de energie):

- instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW*

* Sistemele autonome de stocare a energiei electrice sunt eligibile pentru sprijin numai în cazul în care proprietarii de locuințe dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW.

 

Etapa II – pentru persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele două sisteme:

- instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW și

- sisteme de stocare a energiei electrice autonome cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei

electrice de cel puțin 5 kW.

 

Durata apelului de proiecte pentru Etapa I Componenta A

Dată şi oră începere depunere de proiecte în platforma PNRR: 02.12.2024, ora 10:00

Data și ora închidere depunere de proiecte în platforma PNRR: 03.02.2025, ora 17:00

 

Durata apelului de proiecte pentru Etapa I Componenta B

Dată şi oră începere depunere de proiecte în platforma PNRR: 02.12.2024, ora 10:00

Data și ora închidere depunere de proiecte în platforma PNRR: 10.01.2025, ora 14:00

 

Identificarea potențialilor beneficiari finali

✓ GUEE (Ghișee Unice de Eficiență Energetică ) au atribuții în sprijinirea consumatorilor vulnerabili privind participarea la program și suportul acordat potențialilor solicitanți de finanțare, în conformitate cu prevederile OUG nr. 92/28.06.2024 privind înființarea rețelei naționale de ghișee unice de eficiență

energetică si ale legislației incidente emise de către autoritățile competente, care vizează și nu se rezumă doar la acestea. Mai jos sunt detaliați pașii ce trebuie urmați de către părțile participante/implicate în cadrul schemei de vouchere:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de coordonator de reformă, preia lista persoanelor vulnerabile în baza datelor colectate și existente la nivel național de către Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) și o pune la dispoziția GUEEurilor Si Autorităților Publice Locale în vederea informării grupului țintă – Solicitanți și Beneficiari finali- și promovării prezentei Investiții 4 în teritoriu.

GUEE va sprijini consumatorii vulnerabili din lista aprobată, care doresc și solicită înscrierea în program, în alegerea operatorilor economici înscriși în Etapa I (firma de instalații care să depună cerere de finanțare în numele acestora, în calitate de Solicitant de finanțare prin:

Punerea la dispoziție a listei operatorilor economici validați;

Informarea consumatorilor vulnerabili și, dacă este cazul, detalierea/explicarea condițiilor de conformitate și eligibilitate expuse în cadrul ghidului specific, dar și a condițiilor comerciale pentru aceștia;

GUEE va facilita, dacă este cazul, semnarea contractului comercial între Solicitantul de finanțare și Beneficiarul final (consumator vulnerabil de energie), prin punerea la dispoziție a contactelor părților interesate.

*Apelul este dedicat consumatorilor vulnerabili de energie și implică acordarea de vouchere și pentru consumatorii vulnerabili de energie și pentru locuințele izolate din punct de vedere energetic – fără acces la rețelele de energie electrică.

 

Sunt eligibile următoarele activități

Etapa I, Componenta A (doar pentru persoane vulnerabile care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme – inclusiv pentru clădiri rezidențiale izolate)

instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice (cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW) și

instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice (cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW).

Etapa I, Componenta B (pentru populația generală, inclusiv persoane vulnerabile)

instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW*

* Sistemele autonome de stocare a energiei electrice sunt eligibile pentru sprijin numai în cazul în care proprietarii de locuințe dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW.

Etapa II – pentru persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele doua sisteme

instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW și

instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice autonome cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW.

 

Atentie, Etapa a II se va realiza ulterior închiderii Apelurilor pentru Componenta A si B!

Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei electrice se adresează și persoanelor care nu sunt branșate la sistemul energetic național (SEN), în condițiile respectării legislației naționale aplicabile în vigoare și a condițiilor de eligibilitate din Ghid.

 

Documente necesare pentru constituirea dosarului BENEFICIARULUI FINAL

1. Document de identitate

Pentru dovedirea identității beneficiarului final, se va include în dosarul de finanțare un document de identitate valabil.

Beneficiarul final este persoană fizică cu domiciliul în România, iar adresa de domiciliu precizată în Cartea de identitate corespunde cu adresa clădirii rezidențiale obiect al proiectului;

Doar pentru Etapa I, Componenta A: Beneficiarul final se regăsește pe Lista persoanelor vulnerabile, preluată de către MIPE, în baza datelor colectate și existente la nivel național de către Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD)

✓ Doar pentru Etapa I, Componenta A: Locul de implementare a proiectului este situat în raza administrativă a județului în care GUEE a realizat verificarea prealabilă

 

2. Documente privind dreptul proprietate

Pentru dovedirea dreptului de proprietate privată asupra imobilului (teren și / sau clădire) pe care se realizează investiția este prezentat:

 

Pentru Etapa I, Componenta A (consumatori vulnerabili de energie)

- extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final (consumator vulnerabil de energie), cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE, sau

- Orice alt document eliberat de către autoritatea publică locală (APL) din care să reiasă dreptul de proprietate și cota de proprietate aferentă, emis cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE.

 

Pentru Etapa I, Componenta B si Etapa II

- extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final, cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la operatorul economic.

Criteriu eligibilitate verificat

- Beneficiarul final deține dreptul de proprietate privată asupra imobilului (teren și / sau clădire), la momentul depunerii cererii de finanțare.

- În plus, imobilul (clădire și teren) este liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului

- Imobilul nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de

utilitate publică;

- În cazul în care imobilul (teren și/sau clădire) este deținut în coproprietate de mai multe persoane, sunt îndeplinite condițiile:

- Beneficiarul final, consumator vulnerabil de energie / persoana fizică, minim 50% din suprafața utilă a clădirii și, de asemenea, minim 50% din suprafața terenului.

- Beneficiarul final și ceilalți proprietari își dau acordul cu privire la implementarea proiectului (conform contractului comercial dintre Solicitant și consumator vulnerabil de energie)

- Doar pentru Etapa I, Componenta A: Locul de implementare a proiectului este situat în raza administrativă a județului în care GUEE a realizat verificarea prealabilă

 

Atenție!

În cazul în care sistemele de panouri fotovoltaice sunt amplasate pe teren, beneficiarul final trebuie să demonstreze proprietatea pentru întregul imobil (clădire rezidențială unifamilială și teren aferent).

 

3. Verificarea ce va atesta conformitatea clădirii rezidențiale unifamiliale cu reglementările privind protecția patrimoniului cultural.

Pentru Etapa I Componenta B nu este necesar documentul emis de autoritatea responsabilă  privind statutul de monument istoric/arie protejată/ zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau în zone construite protejate aprobate conform legii.

Pentru etapa II - Se va anexa documentul, emis de autoritatea responsabilă,  prin care se atestă faptul că respectiva clădire nu este clasată/în curs de clasare ca monument istoric aflată în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național, în patrimoniul cultural local din mediul urban și rural sau că aceasta nu este amplasată într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice şi/sau într-o zonă construită protejată aprobată potrivit legii.

 

4. Contractul comercial între consumatorul vulnerabil de energie / consumator, în calitate de beneficiar final și solicitant

2. Orice alte documente care se consideră a fi necesare pentru demonstrarea criteriilor de eligibilitate

 

Anexele obligatorii de depus de către Solicitantul de finanțare la depunerea cererii de finanțare

 

1.Împuternicirea pentru semnarea electronică extinsă a anexelor cererii de finanțare (dacă este cazul)

În cazul în care anexele cererii de finanțare sunt semnate cu semnătura electronică extinsă de o persoană împuternicită de reprezentantul legal al solicitantului, se anexează documentul de împuternicire. Acesta reprezintă un document administrativ emis de reprezentantul legal, cu

respectarea prevederilor legale în vigoare. 

 

2. Grila de verificare emisă de GUEE și documentele dosarului Beneficiarului final, doar pentru Etapa I, Componenta A

Solicitantul de finanțare va încărca pentru fiecare Beneficiar final documentele  necesare pentru constituirea dosarului beneficiarului final și Anexa 2 - Lista GUEE de verificare a eligibilității beneficiarilor finali, completată și avizată de către Ghișeul Unic de pe raza județului în care este amplasată clădirea rezidențială unifamilială, reședința de domiciliu a Beneficiarului final.

 

MAI MULTE RELAȚII LA TELEFON: 0735 817 741, sau pe email: contact@vilmarenergy.ro/vilmarenergy@gmail.com

Termeni și condiții

 0735 817 741

 contact@vilmarenergy.ro

vilmarenergy@gmail.com

București Sectorul 4, Drumul Binelui, nr 19-21, Camera nr. 1